Pstruh obecný,duhový
řád : Lososotvární
čeleď: Lososovití
Pstruh obecný je volně žijící ryba rozšířená ve vodách celé Evropy. U nás se vyskytuje především v rychle proudících částech toků, kde je čistá a na kyslík bohatá voda.
Pstruh je všežravá ryba , která loví hmyz a malé rybky. Ve stojatých vodách tvoří část jeho potravy plankton. V průměru se dožívá 3 – 5 roků. Najdou se i jedinci žijící přes 10 let.
Nám nejznámější druh pstruha má svalnaté zploštělé až zaoblené tělo. Jeho hřbet bývá zbarven zelenohnědě, břišní část je světlejší s odstínem do žluta. Na hřbetě, na bocích
i na hřbetní a tukové ploutvičce bývají červené skvrny. Je vybaven dalekozrakostí a barvocitem.
Růstové vlastnosti pstruha jsou velmi dobré. Dosahují délky 60 – 70 cm a hmotnosti
4 – 6 kg.
Pstruh se rozmnožuje třením v období od podzimu do zimy. Samice klade jikry do mělkých pískovitých hnízd. Vývoj oplozených jiker trvá až 160 dnů. V přírodě se vyskytuje více jak 50 druhů pstruha obecného.
K nepřátelům patří větší dravé ryby a člověk.
Do nejpodivuhodnějších vlastností pstruha patří schopnost měnit se podle prostředí
a překonávat překážky do výšky 150 cm. Je nejžádanější sportovní rybou a jeho kvalitní maso má vynikající chuť.
Pstruh duhový: Nepůvodní druh, dovezen 1888. Uplatnil se v chladnějších rybnících, v ÚN pstruhového typu, je průmyslově chován, trvale se vyskytuje jen v některých tekoucích pstruhových vodách. Hospodářsky i ¨sportovně velmi ceněný druh. Rekordní pstruh byl uloven v r. 1966 v jezeře Jewel Lake v Britské Kolumbii (Kanada) - 23,6 kg, 122 cm. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,30 - 0,40 kg
Pstruh obecný - forma potoční: Hospodářsky a sportovně je nejvýznamnějším a nejcennějším druhem pstruhových vod, vyhledává úkryty, je velmi plachý. Barevně je velice proměnlivý podle prostředí, ve kterém žije. V lukách bývá laděn více do zelena, ve skalnatých vodách je velice tmavý i černý. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,2-0,3 kg. Pokud je vysazen do ÚN postupně přechází na formu jezerní. V současné době jedna z nejprodávanějších sladkovodních ryb. Pstruh se začíná v širší míře prosazovat i do běžných restaurací. Ideální pro domácí přípravu je zakoupení čerstvého chlazeného pstruha uchovávaného na ledě. V poslední době se tento nejvhodnější způsob prodeje živé ryby začíná naštěstí prosazovat i v našich podmínkách. V některých hypermarketech je k dostání i v živé podobě, což ovšem přidělává práci s ne zrovna příjemným kucháním zakoupené ryby. Tradičně je k dostání i forma mražená. Novinkou v obchodech je v současnosti filet ze pstruha vyráběný ve zpracovnách ryb.