Štamberské uši s jahodami
Štamberské uši s jahodami
40 kousků
Těsto:
· 500 g prosáté hladké mouky
· 250 g moučkového cukru
· 250 g medu
· 3 vejce
· 2 hvězdičky badyánu
· 10 hřebíčků
· 1 lžíce mleté skořice
· 2 lžičky jedlé sody
· mouka na vál
· tuk na plech
Dohotovení:
· 300 ml smetany ke šlehání
· 300 g nakrájených jahod
Badyán a hřebíček umeleme najemno v mlýnku na koření. Smícháme je se skořicí, prosátou moukou, cukrem a sodou. Přidáme med, vejce a vypracujeme tužší těsto, které necháme v chladu dva dny odležet.
Těsto rozválíme na tenký plát, z kterého vykrajujeme kola o průměru asi 10 cm. Na vymazaném plechu je pečeme při 200°C asi 12 minut. Po upečení ihned stáčíme.
Uši necháme vychladnout a v uzavřené dóze necháme asi týden odležet. Poté je plníme šlehačkou a jahodami.